Bernt Lie (1868-1916)

Bernt Lie kom til Tromsø da han var 15 år gammel, det vil si rundt 1883.
Faren var byfogd i Tromsø, og familien bodde i den såkalte Knudsengården, på hjørnet av Skippergata og Søndre Tollbodgate.

Les om Bernt Lie i Oppvekst i litteraturen, utgitt av Troms fylkesbibliotek.


TROMSØ 1880 © Wasmuth/Pespektivet Museum

Hovedpersonene i Bernt Lies bøker er ofte gutter i 13-15 årsalderen som går på middelskolen.
På den tiden var skolesystemet annerledes enn i dag. Middelskolen varte i seks år, og elevene var ni-ti år da de begynte der, etter å ha gått på allmueskolen eller i private forberedelsesklasser.

Sorte Ørn - lytt til fortellingen - last ned mp3

I fortellingen "Sorte ørn" blir guttene på middelskolen hektet på indianerfortellinger. De bruker alle sparepengene på heftene som de kjøper hos bokhandleren. Når sommerferien endelig kommer, deler guttene seg i to lag som kriger fra morgen til kveld. Indianerne ledes av ”Sorte ørn” / Anton Bech, mens de hvite ledes av ”Falkøye” / Kristian Haasted. Kampene utspiller seg først på Tromsøya i området rundt Prestvannet. Men for å få ordentlig plass og slippe klager fra de som bor der, flytter guttene krigsskueplassen over i Tromsdalen, som er nesten ubebodd.

Finn-Marja - lytt til fortellingen - last ned mp3

I Fortellingen "Finn-Marja" forteller Bernt Lie om sitt møte med den samiske kvinnen Marja. Som ung har hun deltatt i Kautokeino-opprøret (1852): ”En flokk rasende læstadianere (slik ble sekten kalt), rykket inn i landsbyen og slo i hjel handelsmannen og presten på en grusom måte med gjerdestaurer og slaktekniver.” Flere av opprørerne ble halshogd, mens noen gikk fri. I fortellingen er Finn-Marja gammel. Det går mange rykter om henne, og guttene ser på henne som en gammel heks og mobber henne. Men fortellerens far legger en mer positiv holdning for dagen, og fortelleren må selv endre syn på henne under en skitur som nesten ender galt. Turen over fjellet er hardere enn de har regnet med, og da fortelleren kommer bort fra kameratene og går seg vill, er det Finn-Marja som redder livet hans.

Skårungen - lytt til fortellingen - last ned mp3

"Skårungen" handler om Hilmar fra Kaldfjord sin første tur på Lofotfiske. Dette er også Hilmars første bytur, for de må innom Tromsø for å handle proviant og forsyninger. Hilmar kommer i slåsskamp med en gjeng bygutter. I lofotværet er fisket dårlig. Men da Hilmar drar av gårde med naboen, Hans Gamvik, til handelsstedet Storpollen for å bytte fisk mot varer, kommer det storsig av torsk i pollen. Siden Gamvik har drukket seg full på brennevin, tar Hilmar båten på egen hånd for å varsle de andre, til tross for at det har blåst opp til uvær.

Mer om Bernt Lie:
Lån bøker av Bernt Lie på Tromsø bibliotek og byarkiv

 

ansvarlig redaktør: Aud Tåga | vevmester: Trine Mellem | © 2006 Troms fylkesbibliotek |