Brynjulf Bjørklid (1946 - )

Brynjulf Bjørklid
Brynjulf Bjørklid
Foto: Aud Tåga

Brynjulf Bjørklid er oppvokst i Tromsø, men bor i Oslo hvor han arbeider som seniorrådgiver i barne- og ungdomsdirektoratet.
Han er forfatter av en rekke sangtekster, blant anna sangen til Tromsø idrettslag, TIL-sangen. Han har også skrevet tekster til Sverre Kjelsberg og tekster til John Arvid Johansens cd ”Kjært” som kom i 2009.

Kriminalromaner

Bjørklid har også skrevet kriminalromaner. I hans to første, Engelen fra Kaunas (2002) og Død indianer (2004), er handlinga lagt til Tromsø.  Hovedpersonen er privatetterforsker Lyting, med litt abstinensproblemer og ei fortid i Oslopolitiet, som er kommet tilbake til heimbyen for å jobbe som privat etterforsker.

Bøkene til Bjørklid har mange referanser til Tromsø. Fra nord i byen ved Nansen plass og monumentet over Bru-Kjeldsen, Tromsøbrua, skipsverftet til sør i byen via Fiskermonumentet og Ishavshotellet til fryseriet og Ølhallen. Når Lyting og kompisen er ute og jogger, skjer dette nord på Tromsøya. De jogger fra Utsikten borettslag og forbi trykkbassenget og Skihytta. Bøkene har også referanser til Sjøflyhavna og tyskerbrakkene.

Ut av sentrum

Lyting beveger seg også ut av byen sammen med sin fetter og fiskerifagstudenten Baba fra Ghana. Baba snakker som en hamsunroman. De går med sjark nordover til Karlsøya, hvor det er en referanse til geitene til Ottar Aasegg, tidligere medlem i Pussycats. De drar også sørover til Rya og Malangsgapet. Forfatteren kommer også inn på de tre stammers møte og en kommune hvor det har vært etniske konflikter og skyting på samiske skilt. En viktig biperson er kaféeier Rita Bongo.

Barentsperspektiv


I Død indianer starter handlinga med at Lyting er i Arkhangelsk. Tromsøs tilhørlighet til Barentsområdet og samhandling med Russland er til stede i begge romanene.  

Mer om Brynjulf Bjørklid

Om Brynjulf Bjørklid på Litteraturnett Nord-Norge
Lån bøker av Brynjulf Bjørklid på Tromsø bibliotek og byarkiv
ansvarlig redaktør: Aud Tåga | vevmester: Trine Mellem | © 2006 Troms fylkesbibliotek |