Edmund Edvardsen (1943-)

Edmund Edvardsen er professor i pedagogikk ved universitetet i Tromsø og forfatter.
Han debuterte med romanen Boston (2003).

Skolestilen, ”Lars Berg, Elvis Presley og jeg” som Edmund Edvardsen skrev i en alder av 58 år, er en hyllest til læreren Lars Berg. Teksten blei skrevet til seminaret om Lars Berg, som blei arrangert under Ordkalotten 2001. Edvardsen var i utgangspunktet bedt om å holde et foredrag om hvordan det var å være elev på Tromstun framhaldsskole (Tromstun ungdomsskole) på Krøkebærsletta under Lars Bergs regime.

Tromstun ungdomsskole
Tromstun ungdomsskole . Foto: Heidi Grøver

 

 

 

 

 

 

 

I det gir Edvardsen til kjenne at han lærte å skrive hos Lars Berg. For Lars Berg handla det først og fremst om å finne fram til skrivekilden hos de unge, skrivefeilene kom i andre rekke. Edvardsen forteller dessuten om livet på skoleinternatet, blant anna om å være gutt med svart kraftig hårmanke á la Elvis og av den grunn ha en viss status hos jentene. Jentene mister imidlertid interessen når juleferien er over. Gutten kommer kortklipt, for ikke å si skamklipt tilbake. Det fortelles også om en viss litterær interesse – i hvert fall er guttene svært så interessert i å finne fram til spesielle avsnitt i enkelte romaner av Lars Berg. For å tørre å lese disse avsnittene, drar de til biblioteket i byen, som ligger i Rødbanken. Guttene drar forbi biblioteket i Tromsdalen, fordi bestyreren er venn av Lars Berg.

Skolestilen ”Lars Berg og jeg” finnes i Han som gjekk først. Forfattaren, skolemannen og kulturforkjemparen Lars Berg, red. Aud Tåga og Helge Stangnes. Tromsø (2004)

Mer om Edmund Edvardsen
Om Edmund Edvardsen på Litteraturnett Nord-Norge
Lån bøker av Edmund Edvardsen på Tromsø bibliotek og byarkiv

ansvarlig redaktør: Aud Tåga | vevmester: Trine Mellem | © 2006 Troms fylkesbibliotek |