Jonas Lie (1833-1908)

SØNDRE TOLDBODGATE 6
Jonas Lie bodde her fra han var fem til han var tolv år gammel. Foto: Ingvild Holvik
Jonas Lie ble født i Modum i 1833. Sammen med Ibsen, Bjørnson og Kielland tihører han "De fire store" i norsk litteraturhistorie. Forfatteren bodde i Tromsø fra 1838-1845, og var stadig på besøk senere i livet. I en festtale i Tromsø i 1869 kåret Bjørnson Jonas Lie til Nordlandets egen dikter og utbrakte en skål for ham. (Harstad Tidende 30. juni 2006: En skål for Jonas Lie)

Jonas Lies debutroman Den fremsynte (1870) er det første betydelige diktverk fra Nord-Norge. Handlingen er lagt til et fiskevær i Lofoten. Romanen ble en suksess og forfatteren fulgte opp med en ny roman fra Nord-Norge: Tremasteren Fremtiden (1872).

Susamel

I fortellingen "Susamel" i Fortellinger og skildringer fra Norge, får leseren et glimt av Tromsø fra midten av 1800-tallet, både på et ytre og mellommenneskelig plan. Historien i sin helhet finner du her.

Det er sommer i Tromsø og havna er full av russelodjer. Det er et yrende folkeliv i byens gater. Russerne går rundt i klynger og synger firestemmig mens de spiser sopp de har funnet på øya, og som helt sikkert er meget giftig for alle andre enn russerne. Utenfor bygatene er Tromsøya bjørkbevokst og med mange landsteder på toppen av øya. Her kan folk sitte ute i de lyse sommernettene og lese. Fortellingens hovedperson, Susamel, er kven og en myteomspunnet fisker og bonde fra Balsfjord. Mange rykter og historier om slossing med for eksempel russerne knyttes til Susamel, som blir forfatterens barndomshelt og nære venn i oppveksten.

Mange år senere besøker forfatteren Tromsø igjen. Mye er blitt annerledes: menneskene, gatene og kirken, ”som, så vakker den er, dog ikke var den rødmalte jeg husket, hvor alle de smukke brudepar ble viet.” (s.146).

Den rødmalte kirken Jonas Lie husker er Elverhøy kirke, som står på toppen av øya.


ELVERHØY KIRKE @ Yngve Olsen Sæbbe

I byen står Tromsø domkirke fra 1861. Den gamle kirka stod der tårnet til domkirka er. Dette kirketårnet med sin klokke, brukes senere av Cora Sandel i åpningen av romanen Alberte og Jakob fra 1926.


TROMSØ DOMKIRKE © Yngve Olsen Sæbbe

Mer om Jonas Lie :
Om Jonas Lie fra Wikipedia
Lån bøker av Jonas Lie på Tromsø bibliotek og byarkiv

ansvarlig redaktør: Aud Tåga | vevmester: Trine Mellem | © 2006 Troms fylkesbibliotek |