Nils Horvei (1956-)

Nils Horvei er født og oppvokst i Tromsø. Han debuterte i 1990 med romanen Gutten på taket og har skrevet flere novellesamlinger og romaner.

Gutten på taket
Handlinga i denne romanen foregår i Tromsø midt på 60-tallet. Hovedpersonen er Martin som går i 6. klasse. Det er nye tider, byen har fått bro over til fastlandet, flyplass og fjellheis. Martins far er hotelldirektør. Fra taket på Hotellet, hvor Martin bor sammen med foreldrene, har han god utsikt til det som skjer i byen. Men det gamle hotellet står for fall, et nytt, høyere og mer moderne hotell er under bygging.

Foreldrene har tidligere drevet en restaurant på Sydspissen, hvor de har servert tyskere under krigen. På et av bildene fra den tida, som Martin finner i en av farens skuffer, mener han å se krigsskipet Tirpitz, som ble senket ved Grindøya utenfor Tromsø. På hotellet bor det en tysker som har en ring med initialene SS. Martin tror at han er SS-mann og skygger ham sammen med kameraten Ole. Tyskeren heter Sigfrid Schiele og har en bror som døde under mystiske omstendigheter i Tromsø i 1944.

Martin går på danseskole i Helvetesveita, og forelsker seg i Kjøkkengardinet, som er uoppnåelig. Under danseskoleballet i Rødbanken skjer en tragisk hendelse, broren til Kjetting på ræva ramler over gelendere i hallen.

Mer om Nils Horvei:
Om Nils Horvei på Litteraturnett Nord-Norge
Lån bøker av Nils Horvei på Tromsø bibliotek og byarkiv


ansvarlig redaktør: Aud Tåga | vevmester: Trine Mellem | © 2006 Troms fylkesbibliotek |