Margunn Hageberg (1950 - )

margunn Hageberg
Margunn Hageberg. Foto: Heidi Grøver

Margunn Hageberg er født i Hardanger og vokste opp på Stord. I 1981 flyttet hun til Tromsø og har, med mindre avbrekk, vært her siden. Hun har hovedfag i allmenn litteratur og har jobbet som lærer i grunn- og videregående skole.

Leilighetsdikter

Margunn Hageberg regner seg selv som leilighetsdikter. Hun har skrevet dikt til lokalaviser med ujevne mellomrom og har også skrevet en del i Dag og Tid. Hun debuterte med diktsamlinga Reise i verk i 1998. Utgangspunktet for diktene, er mannen hun kaller sin første litterære kjærlighet, Knut Hamsun. Kjærligheten som en universell kraft står sentralt i diktene hennes.

Kle byen med poesi

I 2003 og 2004 var Hageberg bypoet under Ordkalotten. Da kunne tilfeldige forbipasserende høre henne mens hun leste dikt på gatehjørner, kafeer, hos frisøren og der det ellers måtte passe. Sammen med andre bypoeter i Tromsø, slår hun et slag for å få poesien ut i hverdagen. Hun kaller seg selv en stuntpoet og anser denne formidlingsformen som sentral i sitt forfatterskap. Hennes beste arbeidssted er kafeen på Hurtigruta, hvor hun kan observere mennesker mens landskapet utenfor flyter forbi. Selv om hun trives til sjøs, er det Tromsø og bylivet som er fokus i hennes diktning. Diktsamlingen Å, Tromsø, som hun ga ut sammen med Pål Eikås i 2001, er et resultat av vandringer gjennom byen. Dikteren har lagt seg opp egne ruter som hun følger i jakten på spesielle stemninger og observasjoner. Hun er ikke bekymret for å gå tom for inspirasjon: - Denne byen er aldri den samme fra dag til dag, så det er mye å skrive om, uttalte dikteren i et intervju med avisa Nordlys i forbindelse med Ordkalotten 2003 (Nordlys, 9.9.2003). Hageberg har hentet mye inspirasjon fra Tromsøforfatteren Cora Sandel, og har skrevet De upåaktede liv: Om Cora Sandels forfatterskap (2005).

Hageberg mottok i 2000 Nordlands fylkes forfatterstipend.

Mer om Margunn Hageberg :
Om Margunn Hageberg på Litteraturnett Nord-Norge
Hør diktet ”Snø-vise for Tromsø” som finnes i diktsamlinga Å, Tromsø (2001)
Lån bøker av Margunn Hageberg på Tromsø bibliotek og byarkiv

ansvarlig redaktør: Aud Tåga | vevmester: Trine Mellem | © 2006 Troms fylkesbibliotek |