Jorun Thørring (1953-)

Jorun Thørring
© Yngve Olsen Sæbbe

 

 

Jorun Thørring er spesialist i gynekologi og har egen praksis i Trondheim. Hun debuterte som forfatter i 2005 med kriminalromanen Skyggemannen. Handlinga er lagt til Paris, en by Thørring kjenner godt. Thørring er fra Tromsø, og kjenner også denne byen godt. I romanene Glassdukkene (2006) og Ildens øye (2009) er handlinga lagt til Tromsø.

Handlinga i Glassdukkene starter på studenthuset Driv. Prestvannet, idyllen midt oppe på øya, er sentral. Idyllen slår sprekker når to venninner finner liket av en ung kvinnelig student på en benk ved vannet. Seinere finner en jogger enda et lik, denne gangen i vannet. Dette viser seg også å være en ung kvinnelig student. Foruten Prestvannet, er studentheimen like ved, universitetet nord på øya, og ikke minst politistasjonen i Grønnegata og politietterforsker Aslak Eiras gamle hus i Nordre Tollbodgate steder som omtales i romanen.


Prestvannet
© Yngve Olsen Sæbbe
 
Straumhella
I denne idyllen på Straumhella utspiller noe av dramaet i Ildens øye seg
Foto: Aud Tåga
Glassdukkene er en samtidsroman, og forfatteren gir en beskrivelse av byen som stemmer med dagens bilde av den. Blant annet så omtaler hun den noe uregjerlige bygginga som har foregått de siste årene. Forfatterens talerør er politietterforsker Aslak Eira:

”De passerte Kulturhuset og Nordlys-redaksjonen, og svingte ned mot Folkets Hus. ”Her skulle vi spist verdens beste erter, kjøtt og flesk, ” sa han. ”Men så ble Folkes Hus plutselig lagt ned og gjort om til museum. Det er ingenting som varer lenger. Det får meg til å kjenne meg gammel. Alt endres.”

En stund etter satt de på Sagatun kafé. De spiste lenge i taushet mens de betraktet utsikten til den verneverdige domkirken i tre som sloss mot forfallet, og statuen av Roald Amundsen som skuet ned mot havna som snart skulle forsvinne bak en ny planlagt terminalbygning. Eira tenkte at det var som om byen led av langsomt muskelsvinn, det gikk så gradvis at ingen rakk å forstå hva som skjedde før døden var et faktum. Og moderniseringens hellige ånd trådte til og lot byen oppstå i ny og fremmed kropp.” (s138)

På samme måte som en del andre forfattere som har brukt Tromsø som scene for sine fortellinger, lar Thørring været spille en rolle. I Glassdukkene skjuler morderen seg i været og i Ildens øye skjuler en heimvendt bygutt seg i oktobermørket inne på Tromsø gravlund, etter hvert er det andre som skjuler seg i mørket og været.

I Ildens øye foregår handlinga i oktober 2007, med ei parallell handling lagt til 14. mai 1969, den natta da Tromsø brant og 24 hus brant ned til grunnen. I motsetning til hva som virkelig skjedde, lar Thørring to personer omkomme i bybrannen, og det dukker opp flere døde i den parallelle handlinga i oktober 2007. 

Mer om Jorun Thørring:
Om Jorun Thørring på Litteraturnett Nord-Norge
Lån bøker av Jorun Thørring på Tromsø bibliotek og byarkiv

 

ansvarlig redaktør: Aud Tåga | vevmester: Trine Mellem | © 2006 Troms fylkesbibliotek |